Arkib Tag: Maybank

apa itu bank masa depan

di zaman nabi dulu orang selalu simpan kat baginda samaada barang-barang ataupun duit. di kalangan sahabat pun ada seorang yang menjadi tumpuan orang untuk buat simpanan duit-duit mereka. jadi dari zaman dahulu pun konsep simpan barang berharga pun diamalkan, tapi masa tu orang sebagai sandaran.

namun kini bank pulak ambil alih tugas orang tadi sebagai pemegang amanah. sekarang kita lihat bermacam traksaksi duit yang kita boleh buat menerusi atas talian sahaja. namun jangan lupa jasa pejabat pos yang fungsinya hampir sama macam bank walaupun tugas utamanya hantar surat.

jadi bagi aku apa itu bank masa depan adalah bermaksud tempat penyimpanan duit yang mana kita boleh lakukan aktiviti jualbeli secara online tanpa pegang duit lagi 😀

Sambung membaca apa itu bank masa depan

kenapa ASB kurang popular di kalangan melayu

artikel ini merupakan kemaskini dari blog friendster aku. aku akan pindahkan ke sini secara berperingkat-peringkat

ada kalanya aku terfikir kenapa ASB kurang popular di kalangan melayu?
antara sebabnya sila rujuk link ni
http://www.bicarajutawan.com/forum/showthread.php?t=117
http://www.zaharuddin.net/index.php?option=com_content&task=view&id=226&Itemid=63

bagi sayalah antara salah satu sebab utama –
SB tidak iktiraf oleh Majlis Penasihat Shariah, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia

walaupun JAKIM kata harus, tapi SC kata ASB tak senarai dalam Malaysian Islamic Funds. aku ada tanya juga PNB, dia orang suruh refer http://www.islam.gov.my/portal/lihat.php?jakim=2925

aku ada juga berbahas dengan kawan aku pasal ni. soalan yang paling menarik
adalah ko ada melabur dalam ASB“??? aku jawap ada

jadi aku dah tambah 7000 dalam ASB dan jumlahnya dekat 10,000. rasanya aku nak tambah 100 sebulan dalam ASB. dari duit tu aku simpan dalam maybank2u. masa tu aku terpaksa pergi ke maybank dan beratur di kaunter. nasib baik aku tak keluarkan duit sebanyak 7000 manual lepas tu masuk pulak balik dalam maybank. semuanya secara online aje tapi kat bank laa.

namun sekarang aku dah boleh masuk duit terus dalam asb melalui maybank2u. aku baru cuba 10 ringgit sahaja. nanti nak semak sama ada duit aku tu masuk ker tak.