Arkib Kategori: Komputer

kenapa anda perlu masuk twitter

sumber dari http://en.wikipedia.org/wiki/Twitter


Twitter, Inc
Kericau logo

Twitter adalah sebuah rangkaian sosial dan microblogging perkhidmatan yang membolehkan penggunanya untuk menghantar dan membaca mesej yang dikenali sebagai tweets. Tweets adalah berasaskan teks yang posting hingga 140 aksara dipaparkan pada halaman profil penulis dan dihantar kepada pengarang pelanggan tersebut yang dikenali sebagai pengikut. Pengirim boleh menyekat penghantaran untuk orang-orang dalam lingkaran teman-teman mereka atau, secara lalai, membolehkan akses yang terbuka. Sejak 2009 akhir, pengguna boleh mengikuti senarai penulis bukannya menurut penulis individu. Semua pengguna boleh menghantar dan menerima tweets melalui website Twitter, Short Message Service (SMS), atau aplikasi luaran (terutama termasuk yang dikembangkan untuk smartphone ). Sementara perkhidmatan itu sendiri tidak ada biaya untuk menggunakan, mengakses melalui SMS boleh dikenakan pembekal perkhidmatan telefon kos.

Sambung membaca kenapa anda perlu masuk twitter

bahasa sms baik atau buruk

saya rasa isu sama ada bahasa sms baik atau buruk banyak diperkatakan orang. sampai Puan Ainon sendiri dedahkan kandungan surat orang minta kerja kosong dekat PTS kalau tak silaplah. sampai ustaz hasrizal pun ada komen dalam blognya

namun saya rasa tahap kesabaran melayan kerenah mereka yang guna bahasa sms dalam forum adalah serupa menunggu gunung berapi meletup sahaja. antara ayat-ayat yang menyakitkan hati seperti berikut

Sambung membaca bahasa sms baik atau buruk

PHP Meetup 2010 Talk Invite/ Booth opportunity

adapun dimaklumkan bahawa sesungguhnya PHP.net.my ingin menganjurkan PHP Meetup 2010 akan dibuat di MIMOS, Technology Park pada 26-6-2010.. Booth akan dibuka kepada mereka yang berminat. datanglah beramai-ramai di sama. kepada yang pakar dijemput memberi buah fikiran dengan bercakap selama 30 minit hingga 60 minit.

Tema untuk meetup tahun ni ialah: The Effective Programmer. Menjadi programmer efektif bukanlah mengenai menulis kod semata2 tetapi melibatkan pelbagai faktor lain seperti cara kerja, attitude, tools, cara pengurusan dan lain2. Jadi dalam usaha membina lebih ramai pengaturcara efektif (untuk kita upah dan berkongsi ilmu)

untuk maklumat lanjut, layari halaman sesawang – http://www.php.net.my/forum/php-meetup-2010-talk-invite-booth-opportunity

Barcode Scanner Di Pejabat Saya

barcode diperkenalkan selepas banyak masalah dalam memproses data eks dalam tahun 2005. berikut adalah imej barcode scanner di pejabat saya

Image2049 Image2048 Image2050

ikutkan saya nak cari sebijik macam ini untuk kegunaan sendirilah. ada sesiapa yang boleh buat tawaran kepada saya tak? saya nak ambil satu. hari tu dah suruh tunbendahara cari sekali dah habis stok daa. janji bawah RM 200 kira ok laa. kalau boleh usb.

perkomputeran awan vs die hard 4

dari http://ms.wikipedia.org/wiki/Pengkomputeran_awan

Pengkomputeran awan Dari Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas. Lompat ke: pandu arah, gelintar

Pengkomputeran awan ialah pembangunan dan penggunaan teknologi komputer (“pengkomputeran”) berasaskan internet (“awan”).[1] Mengikut konsep, ia adalah suatu anjakan paradigma di mana perincian diabstrakkan daripada pengguna yang tidak lagi perlukan pengetahuan, kepakaran dalam, mahupun mengawal infrastruktur teknologi “di dalam awan” yang menyokong mereka.[2] Ia selalunya melibatkan peruntukan sumber-sumber yang boleh diskalakan secara dinamik dan sering kali dimayakan sebagai satu perkhidmatan di Internet.[3][4]

Istilah awan digunakan sebagai satu metafora bagi Internet, berdasarkan cara Internet digambarkan di dalam gambar rajah rangkaian komputer dan merupakan pengabstrakan bagi infrastruktur yang disembunyikan di sebaliknya.[5] Perkhidmatan pengkomputeran awan biasa membekalkan penggunaan perniagaan lazim di atas talian yang dicapai melalui pelayar web, sementara perisian dan datanya tersimpan di pelayannya.

Perkhidmatan-perkhidmatan ini dibahagikan kepada kategori-kategori berikut: Perisian sebagai sebuah Perkhidmatan (SaaS), Pengkomputeran Utiliti, Perkhidmatan Web, Pelantar sebagai sebuah Perkhidmatan (PaaS), Pembekal Khidmat Terurus (MSP), Perdagangan Perkhidmatan, dan Integrasi Internet.

satu lagi – http://www.nimbuscc.com/joomla15/

dari satu pula sumber dari http://www.chromium.org/chromium-os

Cromium OS adalah satu projek sumber terbuka yang bertujuan untuk membina satu sistem pengendalian yang menyediakan puasa, mudah, dan lebih selamat mengira pengalaman untuk orang yang membelanjakan kebanyakan daripada masa mereka pada web ini. Di sini anda dapat mengkaji semula reka bentuk projek dokumen-dokumen, mendapatkan kod sumber, dan menyumbang. Untuk belajar lebih banyak tentang matlamat-matlamat projek, membaca blog pengumuman jawatan.

ini pula sumber dari http://en.wikipedia.org/wiki/Google_Chrome_OS

Google Chrome OS adalah satu sistem pengendalian sumber terbuka direka bentuk oleh Google untuk kerja secara eksklusif dengan aplikasi web.Mengumumkan pada Julai 7, 2009, Chrome OS adalah ditetapkan telah satu pembebasan kandang yang secara terbuka boleh didapati semasa separuh kedua 2010.Sistem pengendalian itu adalah diasaskan Linux dan akan dijalankan hanya pada direka khususnya perkakasan.Antara muka pengguna itu mengambil satu pendekatan minimalis, laksana yang pelayar web Chrome. Kerana pelayar akan menjadi satu-satunya permohonan tinggal pada peranti, Google Chrome OS adalah bermatlamat pada pengguna-pengguna yang membelanjakan kebanyakan daripada masa komputer mereka pada Internet.

jadi apa kaitan dengan filem die hard 4? rasanya anda semua dah tengok cerita ini. pernah dengar istilah “jualan api”?

Sambung membaca perkomputeran awan vs die hard 4

apa pilihan yang amin007 ada???

saya masih teringat lagi tatkala rombakan struktur jabatan perangkaan. masa tu kalau tak silap nak letak seorang juruteknik komputer dan penolong pengawai sistem maklumat di jabatan perangkaan johor. tapi akhirnya hanya seorang juruteknik komputer diluluskan. rasa kecewa juga tapi apa nak buat, Allah buat keputusan taknak ada seorang penolong pegawai sistem maklumat.

Sambung membaca apa pilihan yang amin007 ada???

iphone atau pda

saya ingat nak upgrade handset saya pada tahap yang baru. nak cuba cari yang tahan lasak. jenis baling ke atas tak pecah hehehe. boleh buat panggilan dalam kapal selam.

saya ada dengar berita yang jabatan perangkaan malaysia akan guna pda untuk ambil harga barangan/perkhidmatan untuk pungutan harga pengguna. saya ada syor pada boss pakai laa iphone hehehe. jadi kalau jabatan perangkaan malaysia pakai iphone, saya tahu ada seorang yang boleh buat aplikasi dalam iphone. orangnya adalah …

Sambung membaca iphone atau pda

Kelemahan Sistem ICR terletak pada orang ker pada komputer atau data

aku mula bekerja di jabatan perangkaan di muar pada 15 Mac 2005. sebagai tangkapan data untuk Banci Pertanian. lepas tu terlibat dalam Banci EKS. sejak tu baru aku tahu sistem ICR ini apa kebendanya

secara amnya, sistem icr adalah menukar data dari borang manual kepada digital melalui ada mesin khas besar macam mesin basuh. ini adalah vendor yang terlibat dalam icr – http://www.datamationgroup.com/products/prods_bs_fps_rs_frms.htm. ini makna yang detail pasal icr.

http://www.angkasa.coop/pelancar/Arkib/Jun04/lawatanAIMS.htm.

Sambung membaca Kelemahan Sistem ICR terletak pada orang ker pada komputer atau data

kenapa aku suka belajar tentang komputer lagi

ada kawan-kawan aku tanya, ko kan dah pandai komputer, kenapa suka ambil kursus tentang komputer lagi???. tak kan laa ko orang tak tahu dunia perkomputeran kan sedang bergerak laju. jadi ada benda yang aku masih tak tahu. kalau aku tahu pun aku nak belajar jadi pelajar serta cikgu. bukan apa saje nak dapat tip dari cikgu yang ajar komputer tu hehehe. manalah tahu dapat jumpa bakal isteri kat sana

Sambung membaca kenapa aku suka belajar tentang komputer lagi

beli apa yang perlu sahaja

artikel ini merupakan kemaskini dari blog friendster aku. aku akan pindahkan ke sini secara berperingkat-peringkat

pada hari ahad lepas 2 Nov 2008, aku telah datang berkunjung ke lot yat semata-mata nak lihat apa yang terbaru dalam dunia komputer. antaranya rak casing beroda, penutup keyboard, harddisk tanpa bekas dan juga dvd mudahalih

akhirnya aku cuma beli dvd mudahalih yang pakai usb sahaja. bayar pakai kad debit maybank warna kuning. kena caj 1% dari harga dvd tu.kira oklah.

lepas ni hajat aku nak beli laptop sahaja. ingat nak tunggu pc fair hujung tahun ni. tak pasti sama ada boleh pakai kad debit maybank warna kuning tak. aku juga baru beli buku dari rais, baru terima khamis lepas.

apa pun satu aje yang aku tak beli, handset baru. ramai kawan aku tanya, apasal ko taknak beli handset baru

aku jawap sebab …

apa pun aku suka beli satu benda jika benda tu beri faedah kat aku walaupun ada kalanya benda tu tak tahan lama namun …

kenapa aku caj RM 20 sejam

artikel ini merupakan kemaskini dari blog friendster aku. aku akan pindahkan ke sini secara berperingkat-peringkat

ada orang kata pada aku kenapa tak mintak tinggi lagi???
ko orang kena faham, aku duduk kat muar
kira kos yang nampak dan tak nampak
lepas tu fikir berapa kadar keuntungan yang patut aku kaut
kena pulak aku buat part time tu
baru pulak nak test market macam mana

jadi aku cajlah RM 20 seorang dalam satu jam.
kalau 5 jam, dapatlah RM 100.
lepas nak banyak bil streamyx dan tnb.
tu belum bagi komisen kat mak aku 50%
mak aku ni macam banker laa
simpan duit kalau ada banyak
lepas tu kalau ada kecemasan
mintak balik hehehe

jadi kalau setiap minggu pada bulan tu ada aje orang nak belajar
20×5×4=400 ringggit
dua orang = 800 ringgit
tiga orang = 1200 ringgit
empat orang = 1600 ringgit
lima orang = 2000 ringgit

lebih 5 orang, kena buka khemah kat laman rumah aku
mungkin masa tu kalau cukup duit nak beli projektor
tak pun sewa orang punya ker

aku baru nak start, jadi nak tengok kos yang terlibat
aku ambil kira apa yang nampak aje
yang tak nampak susah nak kira
tu mungkin kira kemudian

kat muar ada hotel murah iaitu hotel leewa
nak hotel mahal sikit hotel classic
kalau nak berkhemah kat rumah aku pun boleh
belakang rumah hutan rimba
binatang paling besar pun biawak

takde pun sewa rumah mak ngah aku, tapi masalah kalau
hujan, banjir rumah mak ngah aku tu

pergi lebih jauh

artikel ini merupakan kemaskini dari blog friendster aku. aku akan pindahkan ke sini secara berperingkat-peringkat

ada kalanya aku terfikir apa yang aku nak dalam kehidupan. masa kecil dulu cita-cita nak jadi ahli sains, mata-mata gelap. akhirnya aku ambil diploma sains komputer. belajar bab programming, hardware, network.

lepas tu alih-alih kerja kat jabatan perangkaan muar sebagai E17 – pembantu perangkaan yang mana kerjanya macam-macam. lepas ni aku terfikir kerja kerajaan tak boleh jadi kaya-raya. tak boleh beli rumah atau kereta dalam tunai. a

apakah caranya kita mampu beli tunai terhadap barang/perkhidmatan yang kita nak? mahu tak mahu terpaksa berniaga. jadi aku mulakan traning orang tentang php. setakat ni dah ada 6-7 orang belajar php kat aku

aku target, lepas ni ada 5 orang belajar php secara berkumpulan kat aku. seorang belajar satu hari RM 100. jadi seminggu dapat RM 500. kalau sebulan dapat RM 2000. latihan banyak tertumpu pada menaip kod php, membetulkan logik dan output. takdenya nak pakai dw8 ker.

kalau ada pakailah, kalau takde memanglah aku guna open source merangkap portable lagi iaitu notepad++. tinggal buku php yang sesuai aje yang selesa orang menaip kod sambil memegang buku. ada satu buku aku kira dah sesuai budak yang takde basic html sebab dalam buku tu dah termasuk kod html dan php kira ajar 2 benda dalam satu laa.

satu yang bestnya, budak-budak ni masing-masing bawa laptop sendiri. aku cuma sediakan extension dan juga wireless ke internet. sekarang ni pun tengah cari khemah yang kalis air hujan berserta tempias, macam khemah kat jomheboh

ruang laman aku cukup untuk muatkan pelajar seramai 20 orang dengan selesa. cuma tempat makan aje yang aku tengah fikir sekarang, nak buat stail hotel atau stail raya atau stail kampung. terpaksalah mintak mak aku masak sebab aku belum kahwin. mak aku masak sedap sehingga menjilat pinggan dan jari jemari :D
tulah sekarang ni tengah cari isteri yang boleh masak untuk 20 orang punya laa. yang pandai masak macam mak aku :D lepas tu ada kebolehan menjahit pakaian, langsir dan sebagainya. rumah aku ada mesin jahitlah, siapa nak mewarisi kalau bukan isterin aku. adik-adik aku semua tak pandai jahit

jadi memang mencari harsat aku cari isteri yang boleh memasak dan menjahit sebab aku ada plan yang sangat besar untuk bagi dia pegang. kalau dia bekerja kerajaan atau swasta, memang aku akan pujuk raju dia supaya berhenti. kena denda pun tak apa kalaulah dia jadi guru.

Belajar PHP dari kosong hingga pandai

artikel ini merupakan kemaskini dari blog friendster aku. aku akan pindahkan ke sini secara berperingkat-peringkat

ada kalanya aku terfikir berapa lama nak mahir belajar programming dari kosong hingga pandai. jadi apa topik yang perlu dikuasai sehingga kita dapat membuat sesuatu sistem yang baik diterima orang dan pensyarah (sama ada latihan atau final projek)

secara amnya ada beberapa topik yang perlu dikuasai

  1. kenalpasti kata kunci
  2. tahu macam mana nak isytihar nilai pencam dan nilai konstan
  3. tahu macam mana nak buat logik macam if else dan case
  4. tahu buat ulangan macam while, do, for , foreach
  5. tahu macam mana nak setkan tarikh dan masa
  6. tahu nak buka fail, panggil database,
  7. cari editor yang sesuai dengan programming

oleh kerana tu, mungkin orang ada tanya berapa lama masa yang perlu diambil untuk kuasai programming??? bagi aku, banyak mana latihan atas kertas dan latihan di depan komputer menaip programming yang sanggup ko orang buat laa.

rasanya kalau ko orang luangkan satu hari pun, ko orang dah dapat kuasainya walaupun ko baru kenal komputer tu apa. Usaha tangga kejayaan betul tak???

aku sebenarnya dah mula mengajar php pada tahun ni. kali pertama aku mengajar orang tentang php, rasanya dekat 5 jam. tak makan tengah hari aku. nasib baik buat kat rumah aku aje. tapi masa tu lebih nak design sistem kerana aku nak tahu juga flow sistem yang budak tu buat. kalau tak faham flow, payah nak buat sistem

rasanya kali kedua baru aku start mengajar php dari kosong hingga pandai. aku guna buku karangan mohd rais dari universiti tun hussin onn, ni adalah contoh bukunya – http://hujungjari.com/archives/20

sepanjang aku beli buku komputer terutama programming, Buku PHP dan Mysql terbitan Universiti Tun Hussein Onn antara buku yang paling senang nak faham walaupun pada orang yang tak tahu asas html.

tapi dekat 5 jam jugalah aku ajar orang. mungkin masalah kat sini, orang tu kena taip koding satu-satu. tu pasal ambil masa yang lama. lepas tu aku kerap kali promosi buku ni sehingga ada orang nak beli buku ni dengan harga RM 50. apa lagi aku pun jual, bukan apa masa tu aku takde duit nak pulang balik. bagi RM 50 sekeping

semasa bulan puasa, aku dapat mesej lagi ada budak final year nak belajar php. aku cakap lepas raya laa. aku pun order buku PHP dan Mysql terbitan Universiti Tun Hussein Onn dari rais lagi. order lepas naik raya. alih-alih dia kata hantar pada hari jumaat 10-Okt-2008. aku pulak nak mengajar pada hari sabtu 11-Okt-2008. kacau-kacau kalau macam tu

jadi pada malam sabtu, lepas solat Maghrib terus aku pergi gaint muar ke kedai buku sri tanjung. harap-harap dapat jumpa buku php yang lain ker. fuh, Allah makbulkan doa aku, aku beli sampai 2 buku.

jadi esok harinya aku ke kl naik bas, sampai masjid buhari kat jalan hang tuah naik lrt star ke titiwangsa, jalan kaki ke perpustakaan negara malaysia. rasanya sampai dalam pukul 11. dari aku pun mengajar budak final year dari pukul 11 pagi hingga 6.15 petang. ooooo, lama tu, dekat 7 jam tu, tapi ada rehat pukul 3 petang

jadi sepanjang pengamatan aku, mahu tak mahu memang kena beli satu buku rujukan programming. aku syor beli buku dalam bahasa melayu sebab dia

  • murah
  • keluaran tempatan
  • ditulis oleh orang yang pengalaman
  • ada cd free (harap-harap laa hehehe :D )
  • sesuai dibaca orang pelajar final year
  • boleh faham dalam satu hari sahaja ( tengok tebal buku laa)

jadi pada mereka yanng nak belajar php, boleh lawati website saya di http://www.amin007.org/melayu/?link=kursus%20php

murah aje cajnya. tapi kalau ada sesiapa ambil pakej satu hari, saya tetapkan jumlah bayaran adalah RM 100 dan anda bakal mendapat satu buku free dari saya. kalau nak caj satu jam RM 20 aje, dapat nasihat free laa dari saya hehehe

tapi kalau anda dah bekerja, saya caj RM 40. tapi saya lebih suka anda cari kursus belajar php beramai-ramai. biarlah syarikat/jabatan anda bayar. kurang-kurang dapat sijil. saya mengajar personal aje.

setakat ni belum ada offer mengajar beramai-ramai. saya mungkin akan pertimbangkan kalau berbaloi dengan kos saya mengajar. mati tu nak bagi buku free pada 20-30 orang hehehe